Obsidian 2025 Değerlendirmesi: Masaüstü, Mobil, Eklentiler, Ücretlendirme ve Daha Fazlası
3 yıllık kullanıcı gözünden Obsidian deneyimi, olumlu ve olumsuz tecrübeler, performans değerlendirmeleri
📌 Bu makalede neler bulacaksın?
Obsidian masaüstü performansı nasıl puanlandı?
Obsidian mobil uygulama hızı ve kullanıcı deneyimi nedir?
Hangi Obsidian topluluk eklentileri öne çıkıyor?
Obsidian içerisinde otomasyon mümkün mü?
Obsidian ücretlendirme planları ve lisans seçenekleri nelerdir?
🎙️ Podcast
👨💻 Deneyimli Bir Obsidian Kullanıcısının Değerlendirmesi
Obsidian, yaklaşık 3 yıldır kullandığım tek kişisel bilgi yönetimi uygulaması. Ayrıntılara girmeden önce bugüne kadar kullandığım özellikleri ile ilgili genel bir değerlendirme yapacağım.
Mike Schmitz, kendi youtube kanalında “An Honest Review of Obsidian in 2025” başlıklı bir değerlendirmesi var:
Yaptığı gruplandırmalar başarılı. Harf sisteminde bir değerlendirme yapmış. Onluk sistemdeki karşılığını ve Mike’ın görüşlerinin özetini aşağıdaki çizelgede ayrıca bulabilirsin. Sonrasında ben kendi tecrübelerimi ve görüşlerimi açıklayacağım.
🖥️ Masaüstü Performansı - 10/10
Obsidian, özünde bir masaüstü uygulaması. Web’de kullanamazsın. Mobil uygulaması var. Ancak ben en az %95 oranında masaüstü versiyonunu kullanıyorum. 4500 notum var ve 50’den fazla eklenti aktif durumda.
Markdown formatı önce garipsemiştim. Ama sonrasında neredeyse her yerde kaydettiğim dosyaları kullanabildiğimi görünce rahatladım. Ayrıca Markdown dosya formatı daha fazla destek görmeye de devam ediyor.
👎 Negatif Yönler
Mike’ın belirttiği ağır CPU kullanımı negatif bir unsur olabilir bazı durumlarda. Ancak kullandığım bilgisayarlar orta üzeri performans seviyesinde olduğu için bu kasmayı ya da yavaşlamayı hiçbir zaman hissetmedim.
👍 Pozitif Yönler
Hız gerçekten muazzam. Her gün kullandığım uygulamaların mutlaka hızlı olması gerekli ve Obsidian bu konuda çok başarılı. Hız, kırmızı çizgim. Yavaş uygulamalara tahammülüm yok maalesef.
Özelleştirme imkanı çok fazla.
📱 Mobil Uygulama- 6/10
Obsidian Mobil uygulamasını genel olarak mevcut notlarımı okumak için kullanıyorum. Bazen de günlük notlara eklemeler yapıyorum.
Tek tük kullandığım masaüstü uygulamasından beklentim açıkçası çok yüksek değil.
👎 Negatif Yönler
Mobil uygulamanın ilk açılışı maalesef yavaş. Günlük notuma bakmak istiyorum. Sadece açılması için neden 15 saniye bekletiyorsun beni?
👍 Pozitif Yönler
Uygulama açıldıktan sonra genel olarak iyi diyebilirim. Birden çok yazı arasında hızlı geçiş mümkün.
Dosya arşivini ve aktif dosyanın ilişkili yazılarını arayıp bulmak kolay.
Notu güncellerken yazı düzenleme çubuğu da kullanışlı.
🧩 Obsidian Çekirdek Eklentiler - 8/10
Obsidian modüler bir yapıda. Kendi standart özelliklerini bile kısıtlayabiliyorsun. Bu temel özelliklerin bir çoğu da “Çekirdek Eklentiler” grubunda toplanıyor.
👎 Negatif Yönler
Takvim standart olarak yok, çekirdek eklentiler arasında da yok. Neden?
Çekirdek eklentilerin özelleştirilebilir ayarları çok değil.
👍 Pozitif Yönler
İhtiyacın olmayan bir özelliği kapatabiliyor olman iyi. Ayrıca aynı işlevi gören daha iyi bir topluluk eklentisi var ise çekirdek eklentiyi kapatabilmen güzel.
Çekirdek eklentilerde çeşitlilik yüksek. Canvas, Web tarayıcı, günlük notlar, şablonlar, ses kaydedicisi vb.
Web Viewer çekirdek eklentisi aracılığıyla bu yazıyı Obsidian içerisinde yerel bir sayfa gibiymiş yazıyorum. Substack sayfa editörü sade bir yapıda olduğu için sanki Obsidian’da hiç sırıtmıyor. Hatta ChatGPT, Todoist, Ticktick, Google Calendar gibi web sayfalarını da Obsidian içinde kullanmak çok pratik.
🧩 Obsidian Topluluk Eklentileri - 10/10
Obsidian’ın sahip olduğu en güçlü yanlarından biri inşa etmiş olduğu topluluk ortamı ve bu topluluğun ürettiği eklentiler. Şu anda 2400’den fazla topluluk eklentisi var.
Obsidian altyapını oldukça basit tutabilirsin. Ancak topluluk eklentileri ile istediğin kadar genişletme şansın da var. Ve bunu mutlaka kullanman gerektiğini düşünüyorum.
👎 Negatif Yönler
Mike’ın bahsettiği gibi bazı eklentiler bakım dışı kalabiliyor. Ancak bunu kritik derecede önemli bulmuyorum. Bu tarz eklentilerin genel olarak bir benzeri mutlaka oluyor. Kullanıcı sayısı yüksek, daha kritik eklentilerde böyle bir durum söz konusu değil.
👍 Pozitif Yönler
Öyle eklentiler var ki kendi başlarına birer uygulamaya dönüşebilirler. Ancak bunlar Obsidian içinde olunca apayrı bir seviyeye yükseliyorlar.
Dataview, Templater, Tasks, Calendar, QuickAdd, Omnisearch gibi eklentileri kullanmaya başladıktan sonra vazgeçemiyorsun. İş akışın hızlanıyor ve farkına varmasan da her ne yapıyorsan daha keyifli yapıyorsun.
🎨 Temalar & Özelleştirme - 9/10
Tema alanı da yine bol seçeneğe sahip. Tema özelleştirme alanında 200’den fazla tema bulunuyor.
👎 Negatif Yönler
Görsel ayarlara çok fazla girersen hem Obsidian hem de sende yüklü bulunan eklentiler ile çakışma yaşama şansın yüksek. Genel olarak 100k üzeri indirmesi bulunan temalar çabuk güncelleniyor.
👍 Pozitif Yönler
Her tarza uygun tema bulabilmek mümkün. Bunların çoğunun içinde ince ayar yapabiliyorsun. “Style Settings” topluluk eklentisi ile başlık, yazı düzeni vb ince ayarlar yapabilmek de mümkün.
Ayrıca Obsidian ekranında bir sürü pencere var. Bunları da istediğim gibi değiştirebiliyorum. Bu esnek yapı birçok not ve bilgi ekranını aynı anda görebilmemi sağlıyor.
Obsidian ekranında görünen her butonu da görmeyi istemezsem çıkartabiliyorum. “Commander” ile de herhangi bir komut için herhangi bir yere kısayol butonu ekleyebiliyorum.
📋 Canvas - 6/10
Canvas için en basit haliyle “Sonsuz beyaz tahta” uygulamalarının Obsidian versiyonu diyebiliriz. İlk duyurulduğunda çok memnun olmuştum. Çünkü kullanmakta olduğum harici bir zihin haritası uygulamasını sildi.
👎 Negatif Yönler
Canvas çok ilgi gördü. Ancak bazı hata düzeltmeleri dışında çok fazla yeni bir özellik eklenmedi.
“Advanced Canvas” bu beyaz tahtanın yetkinliklerini biraz daha arttırabiliyor. Bazı standartlar üzerinde özelleştirme mümkün.
Ayrıca “Excalidraw” web uygulamasının eklentisini de Obsidian içinde kullanabiliyorsun. 4 milyon indirmeye yaklaşmış ve en popüler eklenti. Demek ki birçok kişi “Canvas” yerine “Excalidraw”u tercih ediyor.
Henüz Exalidraw’a tam geçiş yapmadım ama düşünüyorum.
👍 Pozitif Yönler
PKM sistemi içinde notlarla bağlantı kurabildiğin bir sonsuz harita özelliği olması güzel bir şey. Beyaz tahtadan çok fazla beklentin yoksa gayet yeterli.
🔄 Senkronizasyon - 9/10
Obsidian’ın uçtan uca şifrelenmiş şekilde senkron özelliği var. Tabi ücretli bir hizmet. Henüz kullanmadım.
👎 Negatif Yönler
4$ aylık hizmet bedeli biraz yüksek. Kurumsal açıdan bakarsak değil ama bireysel kullanım için çoğu kişiye uygun olmadığını düşünüyorum.
Ücretli durum bireysel kullanıcıları diğer senkronizasyon araçlarına itiyor. Bu da çeşitli veri güvenliği riskleri oluşturabilir.
👍 Pozitif Yönler
Mike’ın ve daha birçok kişinin yorumlarına dayanarak Obsidian Sync’in başarılı bulunduğunu söyleyebilirim.
Obsidian Sync dışında üçüncü parti araçlar da çok popüler. Google Drive, Dropbox ve One Drive gibi ortamlara yedekleme yapıp bunu cep telefonuna bağlayabiliyorsun.
Dropbox ile bağlantılı olarak Dropsync kullanıyorum. Sıklığı çok olmamakla birlikte tek tük dosya güncelleme çakışmaları yaşıyorum. Cepten güncelleme yaptığım günlük dosyalar. Bunun dışında varlığını unutturacak kadar iyi.
Windows-Android senkronizasyonu yapıyordum ta ki MacOS sistemine geçene kadar. MacOS geçişinde zaten Dropbox temelli olduğu için hiçbir sorun çıkarmadı. Şu anda da MacOS-Android senkronu ile sorunsuz kullanıyorum.
🌐 Yayınlama 🤷
Obsidian Publish, adı altında notlarını özel bir alanadı ile birlikte Web üzerinde yayınlayabiliyorsun. Kullanmadım. Zaten içerik üreticilerinin bulunduğu sosyal platformlarda yayın yapmayı daha doğru buluyorum; Substack’i tercih etme sebeplerimden biri de buydu.
Bir site için aylık 8$’lık ücret açıkçası biraz yüksek.
Wiki tarzı bir içerik yayınlamak için Obsidian Publish özelliğini kullanmak tercih edilebilir. Obsidian Help sayfaları bu şekilde yapılmış ve çok başarılı.
🤖 Otomasyon - 7/10
Otomasyon alanı, bunu nasıl tanımladığına göre değişebilir. Elle yaptığım bir işi arka planda kendisi daha hızlı bir şekilde yapıyorsa bunu otomasyon alanına sokabilirim.
Temel özellikler ve çekirdek özellikler kendi içinde otomasyon özelliklerine sahip değil. Topluluk eklentileri ve harici uygulamalar bir nebze otomasyon sağlıyor.
👎 Negatif Yönler
Otomasyon özelliği içeren harici uygulamalar ücretli. Bu durum normal. Hangi uygulamada olursa olsun otomasyon var ise bu ücretli tarafta oluyor.
👍 Pozitif Yönler
Topluluk eklentileri sayesinde otomasyon tadında bazı özellikler kazandırmak mümkün.
“Auto Note Mover” ile belirli etiketleri atadığımız zaman istenen klasöre otomatik olarak taşınabiliyor.
“Dataview” ile notlarımız için içerik haritaları oluşturabiliyoruz. Yeni not eklediğimizde tanımlı özellikleri karşılıyorsa kendiliğinden bu içerik haritalarının içine düşüyor.
Templater, QuickAdd ve Advanced URI gibi eklentiler de iş akışımızı hızlandıran kullanım alanları sunuyor.
🧢 Ürün Satışı 🤷
Şapka, tişört, sweatshirt, kupa gibi standart baskılı ürünler satılıyor. Hiç satın almadım. Kalite ve süreç konusunda yorumum yok. Amazon gibi daha genel kanallardan satışa sunulsa destek olarak satın almayı düşünebilirdim.
💸 Ücretlendirme - 9/10
Obsidian bireysel ve kurumsal kullanıcılar için tamamen ücretsiz! Eğer destek olmak istiyorsan belirli seviyelerde lisans alabiliyorsun.
Bireysel durumda alabileceğin lisanslar: Insider 25$, Supporter 50$, VIP 100$. Bu lisanslardan herhangi birini aldığın zaman yeni sürümlere erken erişim şansın oluyor. Obsidian kadar bana faydası olan çok uygulamam yok. Bu yüzden VIP seviyesinde desteğimi sundum.
👎 Negatif Yönler
Obsidian Sync ücretlendirmesi Standard aylık 4$, Plus aylık 8$. Mecburi değil. Senkronizasyon ücretini yüksek buluyorum. Alternatifler mevcut.
Obsidian Publish ücreti de aylık 8$. Web siteni Obsidian ile yayınlamak tuzlu biraz.
👍 Pozitif Yönler
Ancak temel uygulamayı her zaman ücretsiz kullanabiliyoruz. Obsidian’ın kullanımını kısıtlayıcı hiçbir ücretlendirme bulunmuyor.
🔎 Obsidian 2025 Genel Değerlendirme
Genel değerlendirme özetimi aşağıdaki tablodan ayrıca inceleyebilirsin. Ortalama olarak Mike’tan yarım puan daha yüksek. Ayrıca Yayınlama ve Ürün Satışı gibi kategoriler hakkında tecrübem olmadığı için çıkardım buradan. Daha kritik olarak Ücretlendirme kategorisini ekledim.
Obsidian, eksiklikleri olsa da benim için şu anda vazgeçilmez durumda. Yarın Obsidian kullanmayacaksın deseler Notion ya da benzeri bir uygulama da kullanabilirim. Notion’ı da çok başarılı buluyorum.
NotebookLM gibi yenilikçi uygulamalar da var tabi. Obsidian’da olmayan farklı yapay zeka özellikleri mevcut. Pratik. Farklı bakış açıları sunuyor.
Ancak Obsidian kadar özgür ve akıcı kullanıcı deneyimi sunan başka bir uygulama şu anda göremiyorum.